Flašíková-Beňová vyzvala europoslancov na zmrazenie platov, je kríza

23.10.2012 Celý región

Brusel/Štrasburg 23. októbra (TASR) - Slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová vyzvala svojich
kolegov v Európskom parlamente na šetrenie vo vlastných radoch a tiež zmrazenie platov, ako náznak solidarity s občanmi EÚ, ktorí trpia dôsledkami pretrvávajúcej krízy.

Slovenská europoslankyňa to povedala počas pondelňajšieho otváracieho rokovania plenárneho zasadania Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, v časti venovanej rozpočtu EÚ na rok 2013.

V súvislosti s budúcoročným rozpočtom únie Flašíková-Beňová zdôraznila, že v čase pretrvávajúcej ekonomickej krízy ho treba vnímať ako dôležitý nástroj na prekonávanie krízy.

"Nedostatočné zdroje v rámci nášho rozpočtu ohrozia financovanie únijných politík, vrátane investícií v členských krajinách najviac postihnutých krízou, ako aj kľúčových programov," povedala poslankyňa z parlamentnej frakcie socialistov a demokratov (S&D).

Flašíková-Beňová v tejto súvislosti spomenula, že už teraz je v ohrození financovanie politík súdržnosti cez kohézny fond, otáznik visí nad fungovaním Európskeho sociálneho fondu a výmenného študijného a pobytového programu Erazmus.

"Rozpočet musíme naplno využiť ako efektívny protikrízový balík. A ak budeme škrtať, tak škrtajme radšej tam, kde to nebude mať dôsledky pre tých najchudobnejších," zdôraznila poslankyňa. A dodala, že v tejto súvislosti má na mysli aj zmrazenie príspevkov pre europoslancov, obmedzenie cestovných nákladov a tiež reorganizáciu metód práce europarlamentu s cieľom nájdenia ďalších úspor.

"Takýto prejav by zo strany nás v Európskom parlamente bol prejavom solidarity nielen voči rozpočtu únie, ale aj voči občanom," spresnila Flašíková-Beňová.
 

Vyberte región